Îți dorești să începi o afacere? Probabil că deja ai o idee de afaceri sau poate că pur și simplu ești fascinat de modul de viață antreprenorial. Trebuie să îți asumi niște riscuri, precum cel de a demisiona de la locul de muncă actual. De ce? Din cauza faptului că vei avea nevoie de timp pentru a-l investi spre bunul mers al afacerii tale. Totul sună bine până acum, dar mai ai de a face cu un singur obstacol: lipsa banilor.

Per total, aceasta pare a fi cea mai mare problemă. Ține minte că lipsa capitalului nu ar trebui să îți pună bețe în roate. De fapt, există diverse metode pe care le poți aborda cu scopul de a-ți începe o afacere fără a investi vreun ban – asta doar în cazul în care ști într-adevăr ce faci.

 

De ce are o afacere nevoie de bani?

În primul rând, hai să aruncăm o privire asupra situației. Nu există nici o regulă generală pentru începătorii din branșă ce ar trebui urmată. Așadar, nevoile de afaceri diferă în funcție de natura acestora. În mod cert, trebuie să estimezi lucrurile de care vei avea nevoie pentru a-ți facilita metode alternative de investiție.

 

Mai trebuie să ai în calcul următoarele:

 • Autorizații și atestate. În funcție de regiunea din care faci parte, există posibilitatea în care să depinzi de anumite documente pentru a-ți începe operațiunile.
 • Achiziționezi materie primă? Ai nevoie de computere sau/și de alte dispozitive?
 • Ai nevoie de mașinării și de un software de specialitate?
 • Spațiul din birou. Acesta necesită o investiție enormă. În plus, nu vei putea neglija nici costurile pentru utilități sau factura pentru Internet.
 • Asociații, abonamente, apartenențe. Ce publicații sau abonamente vei avea lunar de plătit?
 • Costuri operaționale. Optimizează-ți munca și acordă-i bugetului o atenție deosebită.
 • Taxe legale. Ai un avocat cu care să te consulți cu privire la procesul de dezvoltare al afacerii tale?
 • Angajați și contractanți. Dacă nu te descurci singur, mai mult ca sigur vei avea nevoie de o echipă.

 

Acestea fiind spuse, nu ți-au rămas decât două alegeri pe care le poți face atunci când vine vorba de a-ți începe o afacere fără a investi (mulți) bani:

 • Scăderea tuturor costurilor ;
 • Creșterea venitului din sursele externe;

Pornind de la una dintre aceste două alegeri, vei întâmpia alte trei opțiuni la care poți adera.

 

Prima opțiune: Scăderea numărului de nevoi

Prima opțiune constă în modificarea modelului de afaceri pe care îl urmezi, cu scopul de a elimina cât mai multe nevoi. De exemplu, în cazul în care plănuiești să-ți deschizi o companie de antrenori personali, ai putea să reduci costurile de angajări în următorul fel: fii tu singurul tău angajat (la începuturi, cel puțin).  Poți lucra de acasă pentru a-ți reduce costurile ce implică achiziționarea unui spațiu de muncă. În plus, te poți interesa cu privire la achiziționarea unor consumabile indispensabile ieftine, dar calitative.

Există și costuri pe care nu le vei putea evita. Autorizațiile și costurile legale te vor trage în jos chiar și atunci când ai redus toate celelalte costuri. Conform unui studiu SBA, majoritatea micro-afacerilor au început de la un buget de investiție mai mic de $3000, iar francizele “de acasă” și-au început activitățile cu un buget mediu de $1000.

 

A doua opțiune: Cumpătarea și startul în avans

A doua ta opțiune implică ideea “perioadei de încălzire”. În loc să investești absolut tot ceea ai la dispoziție, poți începe prin a investi doar în strictul necesar afacerii. Poți începe prin a deschide un blog unde îți vei putea vinde un serviciu/un produs. Astfel îți vei diminua numărul de audiență și profitul, dar îți va fi de mare folos deoarece vei putea testa piața. Poți începe prin a fi singurul tău angajat, evitând astfel și costurile angajării.

Odată ce te vei pune pe picioare, vei putea începe să investești mai mult, extinzându-ți afacerea și aducând-o la forma pe care ți-ai dorit-o, pas cu pas.

 

A treia opțiune: Externalizarea

A treia ta opțiune este aceea de a-ți procura bani pentru investiții din surse externe. Iată câteva dintre potențialele surse de investiție pe care le poți aborda:

 • Prietenii și familia. Nu trebuie să neglijezi probabilitatea de a cere ajutorul prietenilor sau familiei tale, chiar dacă vei fi nevoit să-ți justifici în detaliu toate nevoile.
 • Investitorii “angelici”. Acești investitori sunt acei oameni bogați ce duc o mare lipsă de idei pentru afaceri. Aceștia tind a investi mulți bani doar cu scopul de a porni parteneriate.
 • Capitaliști aventuroși. Aceștia sunt asemenea investitorilor “angelici”: se află mereu în căutarea unor potențiale parteneriate.

Acest termen desemnează ideea de a-ți procura banii pentru afacere din partea “publicului”. Acest fenomen este destul de popular în rândurile afaceriștilor deoarece vei putea atrage fonduri pentru orice dacă vei ști să îți prezinți bine ideea.

 

Folosindu-te de una/sau mai multe dintre aceste trei opțiuni, vei putea fi capabil să reduci toate costurile financiare. Cu siguranță va trebui să faci anumite sacrificii, dar dacă ești încrezător în ideea ta de afaceri, nici un sacrificiu nu va părea prea mare de făcut.

 

Ți-a plăcut acest ghid? Abonează-te la pagina noastră pentru a fi la curent cu ultimele articole!

Share & Like

Share.

About Author

Leave A Reply

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus