În cazul în care muncești din greu în fiecare zi și dacă îți mai și rămân o mulțime de bani după ce îți plătești toate cheltuielile, ei bine, ar trebui să te asiguri că îi vei cheltui cu cap! Investește în ceea ce te face fericit.

Paradoxul proprietăților

Un studiu făcut în termen de 20 de ani de către Dr. Thomas Gilovich, profesor în psihologie la Cornell University, a ajuns la niște rezultate uimitoare: nu îți cheltui banii pe lucruri materiale. Fericirea dobândită în urma unei achiziții materiale va dispărea rapid. Iată și motivele:

  • Ne obișnuim cu noile posesii. Ceea ce ți se pare a fi nou și captivant se va transforma rapid în ceva obișnuit și monoton.
  • Vom continua să ridicăm ștacheta. Vor apărea noi așteptări în urma noilor achiziții. Cu siguranță vei căuta ceva mai nou și mai bun de îndată ce te vei obișnui cu noua achiziție.
  • Tendința de a avea cele mai bune lucruri. Vei fi foarte încântat de noua ta mașină până în clipa în care te vei întâlni cu un prieten ce și-a cumpărat și el una nouă, doar că mai bună decât a ta. Astfel de lucruri pot stimula o doză de nefericire.

 

“Adaptabilitatea este unul dintre cei mai mari inamici ai fericirii” – Gilovich

Suntem fericiți atunci când cumpărăm ceva nou. Dar trebuie să iei în considerare faptul că această fericire nu este de lungă durată. Poate părea logic să investești în ceva ce poți vedea, atinge și auzi în mod permanent, dar studiul demonstrează că nu este așa.

 

Puterea experiențelor

Gilovich, împreună cu alți cercetători, a ajuns la concluzia că experiențele – oricât de efemere ar fi – pot furniza o doză de fericire pe termen lung. Iată și de ce:

Experiențele fac parte din identitatea ta. Posesiile tale nu te reprezintă ca individ. Ca și om, ești rezultatul tuturor experiențelor tale și a locurilor pe care le-ai vizitat. Dacă îți cumperi un ceas de la Apple nu vei reuși să schimbi ceea ce ești. În concluzie, trebuie să aduni cât mai multă experiență de viață, trebuie să călătorești și să îți lărgești orizonturile.

 

Anticiparea contează. Gilovich a descoperit faptul că anticiparea unei anumite experiențe poate instaura sentimentul de fericire, pe când anticiparea achiziționării unui obiect poate provoca agitație. Experiențele pot fi plăcute încă din primele momente în care le planifici și pâna la amintirea acestora după perioade lungi de ani.

 

Experiențele sunt temporare (ceea ce este bine). Ți-ai cumpărat vreodată un lucru ce să nu fie atât de plăcut pe cât îl credeai a fi? Cu siguranță nu vei mai fi la fel de fericit odată ce ai reușit să ți-l cumperi. Nu vei avea parte de astfel de gânduri și sentimente în clipa în care vei fi plecat într-o excursie sau în clipa în care vei vizita un muzeu. Ai un motiv în plus să  îți valorifici toate aventurile și să ai de învățat din toate experiențele, tocmai datorită faptului că acestea  nu sunt de durată le fac a fi mai valoroase.

 

Punând totul cap la cap

Gilovich nu este singura persoană ce crede că experiențele ne fac a fi mai fericiți decât orice obiect material. De asemenea, Dr. Elizabeth Dunn, de la Universitatea British Columbia, a studiat o perioadă lungă de timp acest fenomen. Aceasta spune că fericirea temporară este dobândită în urma achiziționării unui lucru noi. Cu alte cuvinte, acestă fericire se evaporă foarte rapid și nu îți oferă nimic mai mult decât o nouă dorință (mai puternică decât cea precedentă) de a-ți achiziționa cât mai multe lucruri.

Poate că obiectele sunt mai longevive decât experiențele, dar cele ce contează cu adevărat sunt amintirile plăcute ce persistă de-a lungul timpului și îți pot provoca un zâmbet cu orice ocazie îți zboară gândurile către ele.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l pentru a putea fi citit de toată lumea!

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus