Toată lumea are o părere cel puțin bună atunci când vine vorba despre modul lor de a  comunica. Supraestimările cu privire la abilitatea ta provin din interacțiunile tale cu acele persoane pe care le cunoști foarte bine.

Cercetătorii de la Universitatea Chicago Booth School of Business au reușit să pună bazele unui test pe baza acestei teorii.În cadrul studiului, cercetătorii au făcut perechi de subiecți ce erau inițial alcătuite doar din cunoscuți. În faza următoare a studiului, aceștia au schimbat perechile astfel încât toți subiecții să fie puși în echipă cu câte un necunoscut.Cercetătorii au descoperit faptul că persoanele ce se cunoșteau dinainte de experiment nu au stabilit o comunicare mai productivă decât cea dintre necunoscuți. Ba chiar mai rău! Participanții ce se cunoșteau au reușit să-i supraestimeze nivelul de înțelegere comunicativ al partenerului de pereche.

Atunci când comunici cu oamenii pe care îi cunoști, involuntar faci anumite presupuneri cu privire la modul în care urmează să te înțeleagă – presupuneri ce nu le vei face niciodată față de străini.Această tendință de a supraestima propria modalitate de comunicare este atât de răspândită încât psihologii i-au atribuit deja un nume: tendința din comunicarea cu persoanele cunoscute.

 

Pentru a comunica eficient trebuie să înțelegi că ceea ce cunoști despre un lucru poate fi diferit față de ceea ce știe partenerul tău de discuție.-KennetSavitsky

Într-adevăr, există persoane ce pot comunica pe aceeași lungime de undă, dar totuși nu sunt atât de compatibile pe cât se cred a fi.

 

Ia măsuri!

Adevărata muncă a unui lider constă în comunicare; pur și simplu, nu poți deveni un lider bun decât atunci când ești un comunicator bun. Comunicatorii buni reușesc să inspire oameni. Aceștia creează  o conexiune reală, emoțională și personală.

Iată cele 8 secrete ce te vor ajuta să îți depășești rapid nivelul de comunicare:

 

1.     Adresează-te  unui grup ca și cum te-ai adresa unui individ

Untitled

 

 

 

 

 

 

 

Ca și lider, vei avea deseori ocazia să prezinți anumite concepte în  fața unor grupuri. Fie că vei ține un discurs în fața unei echipe de dimensiuni mici sau fie că îl vei ține în fața unei întregi companii, va trebui să îți dezvolți un anumit nivel al intimității conversaționale. De ce? Îți garantăm că trebuie să îl faci pe fiecare individ din fața ta să simtă că i te adresezi personal.

Secretul constă în eliminarea eventualelor distrageri din mulțime pentru a-ți putea “livra” cu ușurință mesajul ca și cum ai conversa cu o singură persoană. Trebuie să îți exprimi bine emoțiile și să emani energie cu scopul de a acapara atenția totală a publicului tău.În cadrul unei conversații, receptorul îți va prelua trăirea din discuție. Odată ce vei reuși să stăpânești această tehnică înseamnă că ești 100% pregătit să avansezi către următorul pas pentru a deveni un lider desăvârșit.

 

2.     Vorbește pentru a fi ascultat

Untitled2

 

 

 

 

 

 

 

 

Cei mai buni comunicatori reușesc să “citească” toate persoanele din fața lor; ei fac acest lucru pentru a se asigura că nu își țin discursul fără a fi ascultați. A vorbi pentru a fi ascultat înseamnă de fapt să îți ajustezi discursul astfel încât să satisfacă nevoia publicului de a asculta, mai ales în cele mai esențiale momente.

Trebuie să ști că nu vei avea de beneficiat dacă pur și simplu îți transmiți ideile în cadrul discursului. Atunci când vorbești, trebuie să creezi o anumită atmosferă, astfel ca publicul tău să simtă că face parte dintr-un schimb de idei. În mod neapărat trebuie să te stăpânești în ceea ce privește concluzionarea ideilor. Ești pe calea cea bună în clipa în care în urma discursului tău vor răsări întrebări bune din partea publicului.

 

3.     Ascultă atunci când alții vorbesc

Untitled3

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru un lider, una dintre cele mai dezastruoase tentații este aceea de se privi constant asemenea unui emițător, fără a lua în considerare situația de receptor. Atunci când comunici  trebuie să le oferi oportunitatea persoanelor din jurul tău să își exprime ideile. Trebuie să ști că în mod cert mai ai de lucrat la dezvoltarea ta personală ca și lider dacă până acum tu ai fost cel care avea de spus ultimul cuvânt  într-o conversație.

Ideea generală de a asculta nu este legată numai de cuvinte; mai are legătură și cu tonalitatea, viteza și volumul vocii, dar și cu anumite întrebări esențiale precum:

  • Ce se spune?
  • Există ceva ce nu a fost spus?
  • Există vreun mesaj ascuns?

Când cineva îți vorbește, trebuie să te oprești din orice ai face pentru a-l lăsa să își termine de exprimat ideile. Când vorbești la telefon, nu trebuie să mai ai nici o altă activitate ce ți-ar putea distrage atenția de la conversație. Când mergi la o întrunire, închide ușa după tine și plasează-te cât mai aproape de cel ce vorbește pentru a putea fi receptiv față de cel ce vorbește, fără a fi distras de vreun factor extern. Un astfel de comportament îți va ușura viața, făcându-te mai diplomat și dezvoltându-ți capacitatea de ascultător, de pe urma căreia vei avea de profitat.

 

4.     Conexiunea emoțională

Untitled4

 

 

 

 

 

 

 

 

Maya Angelou  spunea că: oamenii vor uita ceea ce le-ai spus, dar nu vor uita niciodată modul în care s-au simțit în prezența discursului tău.

Ca și lider, comunicarea ta lasă de dorit dacă nu poți reuși să stabilești o legătură emoțională cu audiența ta în timp ce îți promovezi ideile într-un discurs. Nu spunem că acest lucru este ușor de făcut sau că toți liderii din lume îl fac. Pentru a stabili o conexiune între tine și audiența ta trebuie să recurgi la umanitate. Arată-le și altora ce te îndrumă, fă-ți principiile cunoscute. Lasă la o parte ideea statutului de conducător și fă-te plăcut asemenea unui om de rând. Integrează-te pentru a-ți exprima cu ușurință sentimentele și astfel vei reuși să creezi o legătură emoțională cu audiența ta.

 

5.     Învață să citești limbajul trupului

Untitled5

 

 

 

 

 

 

 

 

Puterea ta autoritară îi poate face pe cei din jurul tău să fie jenați și să nu își exprime adevăratele idei și sentimente. Este clar că nici un subaltern nu vrea să își dezamăgească șeful.  Trebuie să ne crezi atunci când îți spunem că nu contează dacă ești în relații foarte bune cu angajații tăi, aceștia nu vor fi niciodată complet deschiși față de tine. Așadar, ești constrâns în a le citi limbajul trupurilor. Cea mai mare parte a informației nespuse/nescrise poate fi extrasă din limbajul trupului.

Trupul comunică nonstop, ceea ce îl face să fie o sursă abundentă de informații. Asta înseamnă că de acum înainte trebuie să fi mai atent la gesticulațiile persoanelor cu care discuți, precum și la expresiile faciale ale acestora. Odată ce reușești să deslușești ceea ce nu ți-a fost spus, te vei putea numi un “om al oamenilor”. Vei descoperi opinii și adevăruri fără ca acestea să îți fie communicate!

 

6.     Pregătește-ți bine intenția

 Untitled6

 

 

 

 

 

 

 

Puțină pregătire în acest sens îți poate îmbunătăți cu mult discursul, precum și impactul acestuia. Nu trebuie să îți pregătești din timp discursul; trebuie doar să îți formezi din timp anumite idei principale pe care să le transmiți și să te gândești la modul în care vrei să  le transmiți. Noi îți garantăm faptul că astfel vei deveni mult mai persuasiv, ceea ce te va face un comunicator excepțional!

 

7.     Lasă jargonul la o parte

 Untitled7

 

 

 

 

 

 

 

Lumea afacerilor este plină de jargoane și de metafore. Problema constă în faptul că majoritatea liderilor folosesc aceste două elemente până la epuizare și își alienează angajații sau clienții  prin intermediul “limbajului business”. Folosește-te cu moderație de aceste două elemente în cazul în care vrei să realizezi conexiuni reale cu oamenii din jurul tău. În caz contrar, vei avea de pierdut.

 

8.     Exersează-ți ascultarea activă

Untitled8

 

 

 

 

 

 

 

Ascultarea activă este o tehnică simplă ce îi asigură pe oameni că se fac auziți. Este o componentă esențială a bunei comunicări.

Iată ce trebuie să faci pentru a deveni un bun ascultător activ:

  • Petrece-ți mai mult timp ascultând decât vorbind;
  • Să nu răspunzi niciodată la o întrebare cu o altă întrebare;
  • Evită să fii tu cel care termină propoziția altcuiva;
  • Concentrează-ți atenția asupra celui pe care îl asculți;
  • Concentrează-te asupra lucrurilor ce se discută, nu asupra intereselor discuției;
  • Încearcă să reformulezi ceea ce s-a discutat pentru a te asigura că ai înțeles corect mesajul (exemplu: “Deci vrei să spui că bugetul de investiție trebuie regândit?);
  • Gândește-te la ceea ce urmează să spui după clipa în care altcineva a terminat de vorbit (niciodată în timp ce altcineva are cuvântul);
  • Adresează multe întrebări;
  • Nu întrerupe pe nimeni din conversație;
  • Nu îți nota nimic din ceea ce se discută – încearcă să procesezi discuția și să o înțelegi căci în cazul în care îți vei lua notițe nu vei fi capabil să înțelegi esența ideilor ce ți-au fost prezentate;

În timp ce vei încerca să aplici aceste noi strategii, nu încerca să muști mai mult decât poți înghiți! Ceea ce vrem noi să îți spunem de fapt este că nu trebuie să le aplici pe toate în mod simultan. Dacă începi cu una singură este de ajuns. Odată ce vei  reuși să stăpânești una dintre aceste tehnici, vei putea să treci la următoarea. Comunicarea este una dintre acțiunile dinamice ale unui lider bun și o vei regăsi în toate activitățile de zi cu zi.

 

Ești de părere că ai avut parte de informații veritabile?

Distribuie acest articol și fă-l cunoscut!

 

LIKE & SHARE

Share.

About Author

Leave A Reply

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus